Annons:
Etikettallmänt
Läst 12475 ggr
EvaRittsel
3/5/06, 5:52 PM

Blanda inte glassorter

Det går inte att blanda glas hur som helst. Eftersom glas är en vätska uppför sig blandningarna ungefär som om man försöker bland olja och vatten. Det går inget vidare. Det skär sig!

Tänk dig att floatglas är filmjölk och Bullseyeglas är matolja. Att mixa matolja med filmjölk går lika dåligt som att mixa Bulleseyeglas med fönsterglas. Det här beror på att olika glassorter har olika ytspänningar.

Nu ska jag bli lite teknisk. Man talar inte om ytspänning när man pratar om glas. I stället säger man att olika glas har olika utvidgningskoefficienter dvs hur mycket ett visst glas utvidgar sig vid uppvärmning.
Lite olika sorters glas. Inte någon bra blandning att smälta samman.

Och för att utvidga sig måste ju glas värmas upp eftersom vätskan glas har en fast form i rumstemperatur.

**COE
**Glas med olika ytspänningar utvidgar sig olika om man höjer temperaturen en grad och mäter hur mycket längre glaset spridit sig. Detta kallas COE, Coefficient Of Expansion - utvidgningskoefficienten. Ju högre COE-tal - desto mer utvidgar sig glaset under uppvärmningen.

**Förfärgat glas
**I början på 90-talet utvecklar man i USA förfärgat glas med samma ytspänning oavsett färgkulör det sk Bullseyeglaset. Detta glas har ett COE-tal på 0, 000009 och floatglas brukar ligga runt 0, 0000085.

Fast man struntar i nollorna och brukar uttrycka det så att Bullseye har en utvidgning på ca 90 och planglas runt 85.

Smälter man samman Bullseyeglas med floatglas så uppstår för stora spänningar under uppvärmningen och kylningen så att det sammansmälta glaset spricker.

**Kompatibilitet
**Glas med samma ytspänning har samma COE-tal och är därför kompatibla dvs de utvidgar sig lika mycket under uppvärmningen och krymper lika mycket när det kyls av.

Det uppstår därför inga spänningar i glaset och det kan smältas samman i olika skikt dvs fusioneras eller fusar som man säger på engelska.

**Fönsterglas
**Om man tillverkar sina föremål i fönsterglas ska man skära ut sina formar från samma glasskiva för att vara riktigt säker. Du kan inte hämta ett gammalt fönster hos en glasmästare och vara säker på att du kan smälta samman detta med ett fönsterglas från t ex ditt eget hus. Även om glasskivorna är lika tjocka!

De kan i alla fall ha olika materialblandningar och därför olika COE-tal och ytspänningar.

Bullseyeglas

Bullseyeglaset däremot har tagits fram för att kunna kombineras och smältas samman oavsett vilken glasskiva du skurit din form ur. Det finns nu också franskt glas med samma egenskaper och dess COE-tal ligger ofta på 96.

Vanligtvis finns glas med COE-tal på 85, 90 eller 96. Men om du använder gammalt glas finns det ingen garanti för vilket COE-tal glaset har. Det är ofta så att gammalt fönsterglas faktiskt är handblåst och har ett helt annat glasrecept än t ex dagens fönsterglas.

Fönsterglas

Eftersom jag arbetar med fönsterglas så köper jag numera ett större parti i olika tjocklekar från samma leverentör och räknar med att partiet i sig har samma COE-tal på de olika glasskivorna.

Det har fungerat hittills. Kanske beroende på att det idag bara finns en stor leverantör på den svenska marknaden av glas - och att de därför har samma recept.

Jag arbetar både med tre lager glas som är 2 mm tjock eller två lager på vardera 3 mm. Och ibland med både 4 och 5 mm glas.Och av småbitarna från de olika glassorterna blir det smycken eller annat som jag kommer på.

Och jag blandar alla glasrester från samma leverantör av floatglas! För jag antar att de har samma recept för glaset inför manglingen på floatbädden.

Eva Rittsel

Av: EvaRittsel

Datum för publicering

  • 2006-03-05
Annons:
Arneke
7/13/10, 5:57 PM
#1

Lite förvirrande att skriva om ytspänning när det inte har med saken att göra.

Glas är endast en västka i upphettat smält tillstånd. När smältglas kyls ner så kristaliseras inte glaset utan molekylerna stelnar i ett oregelbundet tillstånd som liknar det i en vätska.

AleZK
7/16/10, 12:34 PM
#2

Glass is an amorphous (non-crystalline) solid material (WIKI)

Glas är ett sk amorft material.

När det gäller COE 96 så känner jag inte till någon fransk tillverkare men dock Spectrum Glass i södra Washington, USA och Uroborus nästgårds i Portland , Oregon. (Bullseye ligger oxå i Portland)

art4fun
5/4/12, 2:28 PM
#3

Apropo att blanda olika glas:

Eva Rittsel påpekar med rätt att man inte kan blanda olika glassorter. Det är viktigt att man kollar COE talet. Däremot har vi prövat att blanda Bulls Eye COE 90 med vårt eget glas (Art4Fun) COE 90 vilket går alldeles utmärkt. Det blir inga ytspänningar. Just för att båda sorter har samma COE.

Patrik Christierson, Art4Fun

Upp till toppen
Annons: