Annons:
Etikettallmänt
Läst 19199 ggr
EvaRittsel
2006-03-23 00:29

Att fusa glas - uråldrig teknik

Visste du att tekniken att göra glas är över 4 000 år gammal. Och att det var Gustav Vasa som införde den i Sverige?

Att fusa - smälta samman -  glas är faktiskt en uråldrig teknik med över 4000 års erfarenhet.

De äldsta glasen har man funnit i Babylonien och de kan dateras 2 500 f kr enligt vissa svenska uppslagsböcker.

Också egyptierna använde sig redan 1 500 år f kr av denna metod för att framställa glas. Några andra säger att de kunde detta redan 2 500 år f kr. En lampa gjord med Paté Verre-tekniken. En teknik som man använde redan för över 4 000 år sedan

En lampa gjord med Paté Verre-tekniken. En teknik som man använde redan för över 4 000 år sedan

Hur som helst. Tekniken är uråldrig och mycket, mycket äldre än glasblåsningen.

Relaterade länkar

http://www.glasakademin.se

http://www.glavaglasbruk.org

Av: evarittsel* Personlig sida

Datum för publicering

  • 2006-03-22

För man blåste inte. De smälte i stället samman En fantastisk fin jugendvas - den tidsepok vid sekelskiftet - då tekniken att tillverka bruksföremål ( och annat ) kom til heders igen. Efter 4 000 år!
glasklumpar som bildats i eldgroparna till mer kompakta skivor och i nästa steg lade de skivan över en grusgrop, lade en lergryta över och eldade ovanför grytan.

 

En fantastiskT fin jugendvas - den tidsepok vid sekelskiftet - då tekniken Paté Verre att tillverka bruksföremål ( och annat ) kom tilL heders igen. Efter
4 000 år!

Glaset blev nu mjukt igen och föll - slumpades - ner av sin egen tyngd i gropen, som bildade formen. En rätt otymplig metod där man inte kunde göra så avancerade formar. Det blev enkla skålar och muggar.

Paté Verre
De gjorde också mycket avancerade formar - troligen i gips - och lyckades forma de mest fantastiska föremål - med tanke på den tekniska utvecklingen vid den tiden. Den teknik de använda sig av kallar vi idag Paté Verre (glaspastej).

Det här var en glaskonstform man tog upp igen vid förra sekelskiftet och där de gjordes de mest fantastiska saker under jugenderan. Se bara vasen här till höger.

Moule Perdue
Själv tycker jag det är jätteroligt att arbeta med den här tekniken - även om mycket går sönder eftersom formarna så lätt spricker.

Jag använder mig av an annan slags teknik - som kanske ocskå de gamla egyptierna gjorde - nämligen Moule Perdue (förlorad form - och formen blir verkligen förlorad - den spricker totalt). En fransk innovation som utvecklades just för Jugendföremål.

En inka-skulptur där formen skulpterades av en potatis och bäddades in i gips. En knölig teknik - men rolig.

En inka-skulptur där formen skulpterades av en potatis och bäddades in i gips. En knölig teknik - men rolig.

Glasblåsning
Mer avancerade uttrycksformer tillät glasblåsningen som vi i Europa lärde oss på 800-talet av indierna. Man tror att första glasblåsarpipan uppfanns i Syrien ca 1 000 år f kr.

Gustav Vasa
Till Sverige kom glasblåsningstekniken först 1560 på initiativ av Gustav Vasa. Et litet glasbruk anlades i Stockholm och bara kungen och adeln fick köpa deras föremål. Möjligen lyckades också kyrkan köpa in ett och annat.

Det var i praktiken kungens egen hytta.

Glasbruk
Det första kända större glasbruket i Sverige anlades sedan vid 1640-talet på Kungsholmen i Stockholm och kort därefter öppnades ett nytt på Södermalm.

Först under 1700-talet anlades flera nya glasbruk i Sverige. Då främst i Småland t ex Kosta 1741 och man valde skogsrika platser med god tillgång på sand.

Och under åren därefter öppnades glasbruk runt om i landet på lämpliga platser. Gustav Vasas exklusiva glasbruk fick ordentlig konkurrens och glaset började komma in på större gårdar som finföremål vid bättre kalas.

Fönsterglas
Det öppnades också speciella glasbruk för just fönsterglas. Och den eran blommade ända fram till slutet av 1930-talet då Sveriges sista fönsterglasbruk lades ner. Ni hittar länken Glava Glasbruk i längskafferiet.

Och nu i slutet av 1900-talet har det enda glasbruket efter det andra fått läggas ner. Nu importerar vi billigt glas från t ex Kina och trycker på lite färg och säljer det som svensk glas. Konkurrensen är stenhård.

Och i stället har det vuxit upp en massa mindre hyttor - för Studieglas.
Men det är en annan historia.

Annons:
Staffan
2006-03-23 01:47
#1

Intressant artikel!

Vet du om det finns några glasföremål kvar från de första åren då glasblåsningstekniken användes i Sverige?

// staffan

EvaRittsel
2006-04-03 17:08
#2

Kolla glassamlingen från reaglskeppet Vasa. Där finns en hel del gls som med all sannolikhet blåstes i Sverige. Vet någon annan fler ställen där man kan hitta svenskt glas från 15-1600-talet?

Upp till toppen
Annons: