Annons:
Etikettallmänt
Läst 19368 ggr
EvaRittsel
3/21/06, 7:40 PM

Gammal ugn - blir bra glasugn

Visst kan det löna sig att skaffa modern automatik till en gammal ugn. Men det är väldigt viktigt att först kontrollera att automatiken passar ugnen utan alltför dyra ombyggnader. Då kan du använda keramikugnen till glasbränning.

Runt om i landets skolor står gamla keramikugnar oanvända. Och många keramiker önskar bränna glas i sin ugn.

I stället för att köpa en ny specialbyggd fusingugn, kan man byta ut en gammal automatik mot en modern som styr avsvalningen. Och spara tusenlappar.

En gammal keramikugn kan visst fungera bra till att bränna glas i.  Bara instrumentet kan styra avsvalningen.

En gammal keramikugn kan visst fungera bra till att bränna glas i. Bara instrumentet kan styra avsvalningen.

Det finns några riktigt bra ugnsreparatörer här i landet. Vänd er till en sådan om ni är lite tveksamma - innan köpet av automatik!

Jag hade en hos mig nyligen för att använda en befintlig modern automatik jag köpt tillsammans med min fusingugn till min ena gamla keramikugn.

Tyvärr var automatiken från CERAMA och den går på 220 volt inte 380 volt som Rohdeugnens gamla automatik har.

Det är inget fel på Ceramas ugnar men har man t ex en Rohde, som jag har, måste man ha ett instrument som passar till denna ugnstyp. Annars måste man bygga in en tranformator och då kan det bli dyrt för en liten ugn.

Så det första man måste kolla är om automatiken passar voltmässigt till den ugn man har.

Och då - då är det väldigt ofta lönsamt att byta till ett modernare instrument om man har en dyr ugn - även med hjälp av en ugnsreparatör! För ugnen kanske kostar 30 000 eller mer och instrumentet kanske 6 000-7000. Och reparationen av behörig runt 2000-4000.

Men billiga ringugnar och mindre toppmatade lönar det sig oftast inte att uppgradera. De säljs numera tillsammans med moderna instrument till priser där ugnen faktiskt ingår i köpet.

Men det finns tricks att bränna glas i dessa utgnar också.

Läs artikeln om detta här på sidan.

Lycka till med konverteringen. Och du. Det går visst att ena dagen bränna keramik och andra dagen glas. I samma ugn. De som säger något annat har fel!

Relaterade länkar

Av: evarittsel* Personlig sida

Datum för publicering

  • 2006-03-21
Annons:
lottapastationen
6/17/07, 6:02 PM
#1

tack för informationen,har köpt ett smyckepaket av cebex och ska börja med att göra glasringar.Och har en keramikugn ny.Hur många grader bör man ha när man ska göra glas och hur ska man gör så alsterna inte fastnar på plåten? Någon som kan ge mig lite råd vore jag tacksam.Har även köpt lite silverlera och är 800 grader för högt eller?

Ciao Lotta

HannaBroberg
4/23/08, 12:20 AM
#2

Jag håller på att bygga om en liten Seemann-ugn till gjutugn. Den är 220V, men fick då veta att med ett relä kan man ha vilket intrument som helst. Nu ska jag bara hitta strykjärnskontakter och ett bra begagnat intrument och en avkännare. Intressant projekt…

Hanna

EvaRittsel
4/23/08, 12:30 AM
#3

Det fins en jätteduktig instumentombyggare - Göran Olsson - i Gustavsberg som kan hjälpa dig. Eller Håkan på Seemans!

Berätta mer om ditt projekt!

finamina
3/28/10, 6:14 PM
#4

Hej Eva och er andra!

Jag har fått en gammal ringugn (tror jag det är) Den består av 4 olika segment som man kan sätta ihop. Den är toppmatad och varje segment har en kontakt, ser fräsch och fin ut invändigt. Instrument och termostat saknas. Tror du att man kan göra om den så den lämpar sig för fusing och glasgjutning? Jag antar att man måste koppla samman elektroniken så alla segmenten styrs samtidigt, termostat och program måste även de installeras. Är det värt att kosta på?

mvh Finamina

carina123
11/19/11, 5:17 AM
#5

Jag har en toppmatad lergodsugn med tillhörande reglage. Köpt den på kålmårdens keramik. !983 kanske. Her kvittot kvar. Det är em

n Toppmatad 50 liters från ca 540 grader upp till 1250 tror jaq. Trefas. Har aldrig använt den. Men en person som hade den hos sig ett år försökte koppla in den på 2fas, och avklippta kablar. Annars helt oanvänd. Jag gav14000 kr då. Nu kan jag diskutera. En olycka, med ryggskada hindrade mina planer som keramiker men också bränna glaset. Är det någon som är intresserad så kan vi diskutera.

carina123
11/19/11, 5:25 AM
#6

Ursäkta. Fel årtal på ugnen, 1992-93 ska det ju vara. Sorry att jag blandar årtal. Som sagt, den har stått nu i så många år, och jag klarar inte av hantverket längre med min skada. Öppet köp för att se hur denfungerar, om ni inte är nöjda går köpet tillbaka.

Annons:
carina123
11/19/11, 5:27 AM
#7

Det är hel sanning. Min ugn är från 540 grader upp till stengods, med reglage system digitalt . Så det är sant.

Björnidet
12/4/11, 4:54 PM
#8

Hej. Kan du skicka mig bilder på ugnen?

Skicka dom i så fall till esakconsulting@hotmail.se

efter jag fått bilder då hör jag av mig per telefon så

ett telefonnummer är också bra att jag får.

Jag skulle också vilja veta vad det är för kablar som är avklippta, har dom med automatiken att göra eller vad?

MVH

Björnidet

Upp till toppen
Annons: