Allmänt

Naturljuset bäst när amatören plåtar glas

2006-03-14 21:34 #0 av: EvaRittsel

Det är många som tycker det är svårt att plåta glas - med all rätt. Det blänker, förgrunden syns och bakgrunden tränger på. Och det är faktiskt rätt svårt. Naturens eget ljus är faktiskt det bästa för oss amatörer. Bär ut dina glas till strandklippan och plåta vid solnedgången. Det blir oftast bäst!

Det är många av oss amatörfotografer som slitit hårt vid Photoshop för att få ordning på vara glasbilder. Här är att bra exempel från ett proffs - Örs Gubás - som fotograferar åt Glashyttan Waxholm.

Örs Gubás är en fotograf som lyckats fotografer glas bra.
Örs Gubás är en fotograf som lyckats fotografer glas bra.
Här tulpanvaser av ÅSA HÖGlund , Glashyttan Waxholm.

Relaterade länkar
http://www.hyttan.com
Glashyttan Waxholm

 Vill du lära dig mer om fotografering?
Besök då vår sajt Foto i Fokus.

http://www.foto.ifokus.se 

Av: EvaRittsel

Datum för publicering
  • 2006-03-14

Det gäller att arbeta med sk mjukt ljus. Man får slå blixten i ett ljust tak eller kanske ha smörpapper framför belysningen. Bäst är smörgåspapper, som är lite tjockare och allra bäst (men dyrt) är ritfilm. Tejpa fast papperet eller ritfilmen framför belysningen/strålkastarna - men se upp så det inte brinner upp.

Rikta inte heller lamporna direkt mot objektet - glaset - som ska plåtas. Rikta i stället  lamporna så ljuset nuddar ditt objekt.

Andra knep är att ta med sig glaset ut i naturen och ställa det på en sten eller berghäll eller i mossan. Naturljuset är faktiskt det allra bästa ljus att plåta glas i för oss amatörer.

När du ändå måste plåta inomhus - eller rent generellt - se då till att bakgrunden är långt bort dvs kort skärpedjup eller som andra säger stor bländare på kameran. De som inte har såna finesser kan se till att väggen är långt bakom objektet.

En genväg är att välja porträttläget på kameran!

Den här bilden har många fel. För mycket speglingar i glaset och bakgrunden allt för nära. Det är rätt störande eller hur! Ett annat trix är att ställa glaset mot ljuset och plåta. Eller i ett fönster där dagsljuset sipprar in.

Här till höger är en bild där  missat det mesta och som jag har tagit... Tänkte använda mig av dagsljuset i fönstret men kunde inte fixa bort bakgrunden.

Här är bakgrunden därför alltför tydlig och tränger sig nästan in i glaset. Dessutom är det för mycket speglingar och reflexer av dagsljuset i glaset.

Det man missar vid plåtningen kan man kanske fixa till med ett bildbehandlingsprogram. Man börjar med att fixa nivåerna. Man ställer vit och svart punkt med hjälp av pipetterna. Efter detta kan man öka kontrasten en aning och göra bilden något mörkare. Men först fixar man kontrasten.

De tre små pipetterna är viktiga. Ta den vänstra - för svärtan i bilden - och peka på det svartaste området i din bild. Sedan tar du den högre och pekar på det vitaste. Då justerar du bilden så den blir lite bättre! 

 

Här är pipetterna i närbild.
Här är pipetterna i närbild.

 

De tre små pipetterna till höger här i bilden är viktiga.
Ta den vänstra - för svärtan i bilden - och peka på det
svartaste området i din bild. Sedan tar du den högra
och pekar på det vitaste. Då justerar du bilden så den
blir lite bättre! Autonivåer är inte bra. De ger oftast för mycket effekt!

 

Lycka till och kom gärna med fler tips! Vi är många som kämpar med att dokumentera våra glasobjekt.

Eva Rittsel (med hjälp av min man fotografen Pär Rittsel)
 

Anmäl
2006-03-14 22:52 #1 av: twiggy
Om du arbetar i atelje eller interiört och använder lampor och ljus bakgrund, då kan du prova med att ge glaset en mörk kontur genom
att sätta upp svarta skivor eller svart tyg på vardera sidan om glaset.
Det framhäver glasets kontur.  Lycka till ! 
Anmäl
2006-03-15 00:32 #2 av: Faxlin

Ja, inte blev man gladare av att se vad bra det går att få det. Fast av tipsen om hur blir man glad. Bara för att sedan bli deppad igen då det visar sig inte alls bli lika bra med mina glasgrejer. hihi
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-15 14:10 #3 av: Anita

Jag tycker också att man kan fotografera glas med endast många tända ljus bakom eller i konstglas då det kan bli väldigt suggestiva foton.

Mvh Anita

Anmäl
2007-03-13 23:11 #4 av: miggen

tack så hemskt mycket.

Då kan det kanske fungera med ett svart eller rött golv. Jag måste testa i morgon 

Anmäl
2008-09-10 21:33 #5 av: minx

Tips om ni ska fota smycken i glas.

Jag använder nästan alltid macroeffekt på kameran när jag fotar smycken. Låste nånstans att det ofta blir bra om man fotar i en belyst vit glasslåda då ljuset reflekteras bra mot de vita väggarna.

Anmäl
2008-09-11 01:42 #6 av: rittsel

Det bästa ljuset är en gråmulen dag när solen - nästan - byter igenom. Testa detta. Bär ut glaset i naturen och slå av en bild. Då minskar man skuggeffekterna och får en fämpat bra naturligt ljus.

Anmäl
2013-07-01 10:35 #7 av: Cessy

Javisst ger fotografering ute bra ljus o framförallt under sommarhalvåret. Nu är jag däremot inte alls duktig på bildredigering så jag vill gärna ha bilden så rätt som möjligt redan i kameran - att den kräver minsta möjliga redigering o eg. bara behöver förminskas ned innan redigering. Då klarar man sig bra med gamla hederliga paint o vill man öka kontrast o lite annat så klarar man sig med olika små gratisprogram som t.e.x. picasa.

För att få bra ljus året runt o kunna fotografera oavsett tidpunkt på dygnet, så rekommenderar jag att man skaffar sig ett litet fototält. De är inte så dyra o man kan hitta billiga tält på t.ex. ebay. Sedan behöver man också investera i lite lampor dock bör man se upp för de billiga lamporna som ofta ger dåligt ljus eller blir vansinnigt glödheta.

I början använde jag en plastback där jag softade väggarna med vitt papper o bygglampor, men backen är ju ganska klumpig o går inte o fälla ihop - vilket ju ett fototält gör o därmed är det lätt o plocka undan. Bygglamporna var billiga. De gav bra ljus men blev jättevarma o så tog de ganska stor plats. 

Jag investerade så småningom i ett större tält från kaffebrus o i det ingick lågenergilampor med dagsljus o dessa har jag blivit jättenöjd med trots att det def. inte är någon värstingstudiolampor o sedan har jag även numera investerat i ett litet tält (Det stora tältet var eg. för att kunna fotografera smycken på en byst, men är bra att ha till lite större glasalster) o så en billig dagsljusslampa/arbetslampa från Biltema (Jula har även samma lampa) som jag belyser ovanifrån med.

Jag tar inga konstnärliga bilder med effekter i ljus o skuggor utan är ute efter att få bilder som visar mina glasalster så nära naturligt återgivet som möjligt. Jag vill heller inte ha in en massa andra element i bilden som vackra stenar, grenar m.m. detta för att fokuset är på smycket, glaset jag gjort o jag vill att en ev. köpare ska se glaset som det faktiskt ser ut så att denna inte känner sig lurad för att man hade en snygg studiobild.

Jag strävar alltså efter att få så rena o naturliga bilder som möjligt utan en massa annat som stör ögat o tar fokuset från smycket/glaset o andra har andra prioriteringar. Helt klart är att skaffar man ett billigt tält o lampor så kan man ju göra precis som man själv vill o föra in saker som man vill ha i bilden om man vill göra mer designade bilder o med olika belysningar kan man också leka med ljus o skuggor om man vill detta.

Fototält (eller back eller kartong) ger en dock helt annan kontroll o man slipper försöka redigera bort allt möjligt annat som ev kommit med i bilden för att man fotograferade på ett bord, diskbänk, fönster o därmed fick med en massa störande bakgrund o belysningslampor gör också att man kan fota när man vill oavsett ljuset ute. Jag har def. inte ångrat mina två tält o lamporna o kan inte tänka mig vara utan dessa.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.