Annons:
Etikettallmänt
Läst 16664 ggr
EvaRittsel
2006-02-24 11:55

Konsten att köpa rätt ugn

Att skaffa en ugn för fusing och ugnsgjutning är en vetenskap i sig. Många menar att det inte går att använda keramikugnar - men det gör det visst det. Jag har gjort det i 25 år.

Det är instrumentet för temperaturkurvorna som är det viktiga. Man måste kunna ställa in så att ugnen värms upp relativt långsamt och att den sedan kan kylas ner snabbt till avspänningstemperaturen - som är lite olika beroende på vilket glas du använder.

Utjämning
Dessutom måste ugnen kunna stå och stampa på samma temperatur mellan 30 minuter och tiotalt timmar för t ex ugnsgjutning dvs ha ett reglage för utjämning. 

Smycken kan blandas med större designade fat i både en keramikugn och fusingugn. Men i keramikugnen lägger man de störres sakerna överst när du ska fusas. Och tvärtom när man slumpar.

Smycken kan blandas med större designade fat i både en keramikugn och fusingugn. Men i keramikugnen lägger man de störres sakerna överst när du ska fusas. Och tvärtom när man slumpar.

**Styra avsvalningen
**Det viktigaste är alltså att ditt instrument kan styra avsvalningsprocessen - alltså inte bara köra upp ugnen till en topptemperatur och sedan slå av. 

Tyvärr så fungerar många av de äldre instrumenten till keramikugnarna på detta sätt. 
 
Du ska också kunna reglera hur fort ugnen kyls av.
Ditt instrument ska kunna programmeras så att du kan ställa ugnen på en viss utjämningstid - helst valfri. 

De flesta instrument från 70- och 80-talet har denna funktion.

**Överlista instrumentet
**Sedan måste du överlista instrumentet. Om det behövs får man starta om och se till att utjämningstiden blir så lång som man behöver.

**Topp- eller frontmatad?
**Köper man en begagnad keramikugn går det lika bra med en toppmatad som en frontmatad. Den frontmatade har den fördelen att man ser vad som sker på de olika hyllplanen. 

Dessutom kan man slumpa - sagga  - väldigt tjocka glasskivor till höga skålar och säkert kontrollera förloppet i en frontmatad ugn.

Sagga glas
När man saggar glas lägger man en tjock glasskiva på en fiberform som vilar på stöttor. Sedan kontrollerar man att glaset i böjer sig ner av värmen i en vasformation mot ugnsplattan.

Och man kan stoppa processen när man tycker botten är bra genom att öppna dörren och kyla ugnen. Då stannar processen.

**Keramikugn
**Kermikugnar är jättebra för ugnsgjutningar, eftersom man behöver komma upp till lite högre temperaturer än vad de flesta fusingugnarna idag kan uppnå. 

 

En keramikugn har elementen runt sidorna. Om man skärmar av dem med bitar av sättplattor kan man bättre styra slumpningen.En keramikugn har elementen runt sidorna. Om man skärmar av dem med bitar av sättplattor kan man bättre styra slumpningen.

Elementen i keramikugnar ligger vanligast på sidorna i ugnen och strålar vertikalt mot det de ska bränna. 

Det är utmärkt bra vid ugnsgjutning, då värmen också värmer formarna och det glas som rinner ner i dem. 

Det blir en jämnare värme som tillförs hela gjutprocessen.

Fusingugn

Fusingugnen element sitter i locket och är bra när man vill kontrollera en slumpning bättre.

Fusingugnen element sitter i locket och är bra när man vill kontrollera en slumpning bättre.

På senare tid har det kommit ut sk fusingugnar på marknaden. Det är låga, breda ugnar där elementen ligger i locket på ugnen. Och man bränner allt på samma plan.

Det gör att värmen når glaset, mjukar upp det och ju mjukare glaset är, desto längre bort sjunker det från ugnslockets element när man formar - slumpar - glaset. Och desto kallare blir glaset som sjunkit från elementen…

Och desto kallare blir glaset som sjunkit från elementen…

Det här blir en mer långsam och kontrollerbar slumpningsprocess.

Personligen klarar jag mig INTE utan min keramikugn för de arbeten jag gör mest dvs ugnsgjutna byster och masker.

Denna byst måste göras i en keramikugn. Annars smälter glaset från formens topp och det blir ingenting.

Denna byst måste göras i en keramikugn. Annars smälter glaset från formens topp och det blir ingenting.Men för fusade och slumpade bruksföremål är fusingugnen att föredra.

Eva Rittsel

Datum för publicering

  • 2006-02-24
Annons:
alliz
2008-12-17 21:52
#1

Hej och tack för inlägget - precis vad jag behövde !  Dessutom skulle jag vilja ha kommentarer om detta :

Jag har använt en keramikugn för fusing och slumping. Det har fungerat för det mesta men värmen är ojämn - het uppe och kallare nere. Detta har gjort att jag har kunnat fusa och slumpa på samma gång ! (faktiskt! )  Ugnen ser ut som på din bild. Den är gammal och använd i 12 år nu och dessutom köpt begagnad. 

Ägaren till ugnen tror nu att detta att jag använt keramikugnen för att bränna glas har orsakat att elementen nu har släppt från väggen och på ett par ställen liksom hänger ut. Vid försök att peta in spiralen igen faller den bara ut igen.   -  Jag för min del tror att elementen är slut p.g.a långvarigt slitage. Vad tror du ?

EvaRittsel
2008-12-19 18:10
#2

Det är riktigt att elementen efter ett tag tröttas och släpper. Men det gör de också när man enbart kör keramik. Så det är nog dax att byta element eller försök att fästa in dem med krokar av kanthaltråd. Så gör jag.

FAST. Gjuter man mycket i glas då slokar elementen snabbt eftersom kanthaltråden töjer sig när den står och stampar på maxtemperatur länge. Men vanliga fusingugnar har samma slags element. Det är bara det att de ofta är lindade runt porslinsstänger för att inte korva ner sig. Och så är numera också konstruktionen i moderna keramikugnar.

B
2022-05-17 09:00
#3

Vet du, om det några anvisningar hur man byter element i Naberterm ugn 300 ( kombiugn)?
Hälsningar
Britt
fd elev på din kurs på Kosta glasbruk

Upp till toppen
Annons: