Allmänt

Startpaket för fusare

2006-04-09 21:59 #0 av: EvaRittsel

Det behöver inte kosta en förmögenhet när man ska inreda sin verkstad för att fusa glas. Våtslippapper, grytskåpsunderlägg och en bra linjal är ett bra startpaket.

Jag hoppas över ugnsval eftersom det finns andra artiklar om detta. Och sedan finns det många ställedn där man kan hyra in sig och bränna.

Därför börjar jag med det som är viktigast. Glasskärarfen och andra bra verktyg och hjälpmedel för att bygga upp en verkstad - i badstun eller vid köksbordet...

Glasskärare: En bra skärare med möjlighet att fylla skärolja i skaftet. Oljan underlättar skärningen och gör att glaset inte spricker så lätt. Vanlig symaskinsolja går utmärkt. Vatten går också bra men det rinner ofta ut för lätt ur skärarna. OBS! Använd inte lacknafta som vissa tillverkare av glasskärare uppger.

Clas Ohlson har en hyfsad skärare för ca 200 kr. Kolla bara så skäraren sitter fast på skaftet och att skruven för oljan inte är lös. Men det brukar fixa sig med lim.

Enkla glasskärare utan olja fungerar också om man först penslar ytan man ska skära med lite olja eller vatten. Skär ALDRIG med torr skärare. Då bildas farligt glasdamm och glaset spricker dessutom lättare.

Skärunderlag: En tjock passepartout, en bit kartong, en musmatta. Tag något som fjädrar en aning eftersom det behövs när man ska trycka ut glaset eller dela på det. IKEA har utmärka plastunderlägg med små ploppar. De kallar dessa för grytskåpsunderlägg och är jättebra. Filtmatta tycker jag inte alls om. Här fastnar glaset om man skaver sig lätt efter någon timmes arbete.

Linjal: Köp en enkel vinkellinjal i plast. Komplettera gärna med en litet längre rak linjal. Vänd linjalen då du skär så får din skärkniv bättre stöd och fastnar ine på millemeterskalan.

Penna: Använd en tusch- eller spritpenna för att markera var du vill skära. Även permanentpennor fungerar eftersom all tusch bränns bort - utan att lämna märken.

Fixlim: Speciellt lim för att fixera glaset. Bränns bort och orsakar inga märken om det inte lagts på för tjockt. I praktiken kan allt vattenlösligt, ofärgat lim användas. OBS Använd lite lim - bara punktvis när du limmar glaset. Annars blir det fula bubblor. Tänk på att limmet ofta tar 20 minuter innan det torkar.  Cebex har ett prisvärt alternativ. Ett pulver som man löser i vatten och får 1/2 liter hållim till bra pris.

Fönsterputs: Putsa noga alla delar med fönsterputs och torka med hushållspapper eller trasor innan du läggar samman din design.

Separator: Det finns speciella medel att köpa som gör att glaset inte fastnar på ugnsplattorna eller i formarna. De kallas för separator. Jobbar man med fönsterglas går det lika bra med plattengobe. Vanligen tillreds en köpt separator så att du häller upp två delar vatten i ett kärl och sedan häller du på en del pulver. Låt stå ett dygn innan du rör om och penslar på detta på ugnsplattan. Separatorn bör inte vara äldre än 6 månader.

Dessa medel innehåller olika sammansättningar av kaolin och aluminiumoxid.  40 procent kaolin och 60 procent aluminiumoxid är en bra separator.

Stryk minst fyra lager separator på plattan och se till att den är riktigt torr innan du lägger glas på sättplattan.

Eller om du arbetar med fönsterglas. Sikta lite gips över sättplattan och det fastnar inte!

Anmäl
2006-06-21 13:01 #1 av: helenjsson

Hej!

Var köper jag separator? Har letat,men inget hittat.

Hälsningar

HelenJ

Anmäl
2006-06-21 20:12 #2 av: Eva-Margareta

Hej Helen J

Jag beställer separator från en firma som heter Uterm. Se "Länkar", leverantörer. Dom skickar hem mot faktura.

Anmäl
2006-06-21 20:14 #3 av: kia1

Du kan köpa hos cebex keramikexperterna eller göra själv .

Jag tror att eva hade ett recept som var

70% aluminiumoxid

30% kaolin + vatten

Lycka till 

Anmäl
2006-06-26 21:56 #4 av: Eva-Margareta

Att kunna göra egen separator låter intressant! Jag har ingen kunskap om aluminiumoxid och kaolin? Vilka slags företag säljer det? (i Stockholmstrakten)

Anmäl
2006-06-27 01:33 #5 av: EvaRittsel

Jobbar man med Bullseyeglas tycker jag man ska köpa seprator från Uterm eller Ceramas återförsäljare. Uterm ligger i Norrköping (Kolmården) och närmaste Cermaförsäljare är EDAB i Strängnäs.

Jobbar man med fönsterglas går det bra med vanlig plattengobe. Och plattengobe är en bladning av aluminiumoxid som dammar mycket om det inte blandas med leran kaolin. Jag kör med ca 60 procent aluminiumoxid och 40 procent kaolin och rör ut det i vatten så det blir som filmjölk. I Stockholm hittar man cdetta hos Cebex-kermikexperterna i Bromma eller hos Seemans på Norr Mälarstrand.

Har man bråttom går det utmärkt att sikta vanligt gips över sättplattorna! Det fungerar också med annat glas än fönsterglas. Testa och lek. Aluminiumoxid är dyrt så försök att få ner proportionerna.

 

Anmäl
2006-07-17 19:46 #6 av: EvaRittsel

Med gips så kan det i sämsta fall bli en grå hinna. Men jag tycker om att ha gips när jag gör mina fat. Brukar knöla till det lite så man får en knottrig yta. Det ger - tycker jag - mer liv i glaset.

Anmäl
2006-10-05 00:32 #7 av: EvaRittsel

#3  Jag tycker receptet på egen separator är 60% aluminiumoxid och 40% kaolin. Aluminiumoxid gör att glaset inte fastnar på sättplattan men går inte att röra ut i vatten. Kaolin är en lerart som binder aluminiumoxiden och gör att den tillsammans med vatten - ca 1/3 blandning av aluminiumoxid och kaolin med 2/3 vatten - gör att den kan penslas på sättplattan.

Anmäl
2011-05-16 13:59 #8 av: miamiamia

Jag har blivit informerad om att man kan använda ett vanligt pappersark som separator. Det enda man måste tänka på är att inte andas in pappersdammet som blir efter bränningen. Det är ohälsosamt så det är bra att använda mask.

Annars tycker jag att det låter som ett enklare och mer praktiskt än separator. Vad är er åsikt om detta?

Tack för en jättebra spalt!

Anmäl
2011-05-16 14:47 #9 av: AleZK

Det är inte ett "vanligt pappersark" utan bullseye "thinfire shelf paper".

Vanligt cellulosapapper kommer att brinna och det blir kol kvar. kanske det inte fassnar på underlaget men det är risk fördet och att förbränningen gör att det blir sprickor och missfärgning.

 

Anmäl
2013-09-17 09:37 #10 av: ladyblu

Hej!
Var kan jag köpa sillimanitklossar till min ugn?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.