Annons:
Etikettallmänt
Läst 46070 ggr
EvaRittsel
3/5/06, 6:57 PM

Vad är glas?

Vad består glas egentligen av? Vad skiljer kristallglas från fönsterglas? Vill du veta mer om detta så läs denna lite faktaspäckade artikeln.

Glas består ju av en blandning av metall- och kieselsalter. Sodaglas som vi användes i våra hushåll, till fönster och

Den här blandningen skyfflas in i glasugnarna och värms upp till en flytande glasmassa.

Den här blandningen skyfflas in i glasugnarna och värms upp till en flytande glasmassa.

flaskor är en blandning av kvartssand, kalksten och kalcinerad soda.

Floatglaset är oftast svagt grönskimrande och brukar i glassammanhang också kallas för planglas på svenska eller floatglas på engelska (även om orden plan och float har mer med framställningsprocessen än blandningen att göra).

Kristallglas görs av en blandning mellan pottaska, mönja (som innehåller bly) och sand. Idag använder bruken oftast inte blymönja - utan barium - som anses mindre farligt.

Och det finns en mängd andra glasblandningar som är specialutvecklade för specifika ändamål.

Amorf material - Ytspänningar

Glas är vad man brukar kalla ett amorft material dvs det är att jämföra med en vätska. Det har ingen egentlig smältpunkt men blir mer och mer rinnigt ju mer det hettas upp.

Olika glassorter har olika ytspänningar. Jämför t ex matolja med vatten.

Häll ut en matsked matolja bredvid en matsked vatten så ser du att vätskorna uppför sig olika, de upptar olika stora ytor. De har olika ytspänningar.

Ytspänningar

Försök att bland olja med vatten. Det är omöjligt. Det beror på att olja och vatten har olika ytspänningar.

Samma är det med olika glassorter. De är ju också vätskor.

Därför kan man bara blanda och smälta samman glas med samma ytspänning. Inte ens olika sorters planglas (floatglas) har samma ytspänning.

Men oavsett glassort så strävar glaset via sin ytspänning att alltid bli ca 6 mm tjockt när det värmts upp och blivit flytande.

Floatglas

Planglasets olika tjocklekar får man genom att hälla ut den flytande (float) glasmassan på en tennbädd och sedan mangla glaset till rätt tjocklek. Det är detta vi kallar för floatglas eller planglas.Pappegojfat i Bullseyeglas av Anita Svanberg.

Pappegojfat i Bullseyeglas av Anita Svanberg.

Bullseye

Bullseye-glaset framställs med en liknande procedur. Fast den är naturligtvis hemlig. Men jag misstänker att man hällt ut Bullseyeglaset på en yta med en blandning av aluminiumhydroxid och gips. Därefter har det manglats från ovansidan. Den skrovliga sidan är den som legat mot underlaget och den blanka är ovansidan som manglats.

Nya glassorter

Idag finns andra konkurrenter till Bullseyglaset t ex Spectrumglas, som numera sälja hos vissa återförsäljare under namnet Glas 96. Och så finns Richmondglas och Artista. Alla är kompatibla inom sina grupper - men inte med varandra. I alla fall inte alla färger.

Kompatibla

Att glas är kompatibla innebär att de kan smältas samman med varandre. Konstigt nog kan man smälta samman Artistas blåa glas med fönsterglas, men det röda Artistaglaset spräcker fönsterglaset. Man får helt enkelt testa sig fram och göra nya upptäckter.

Berätta gärna om din upptäckter här på iFokus!

Eva Rittsel

Av: EvaRittsel

Datum för publicering

  • 2006-03-05
Annons:
alliz
12/29/07, 12:11 PM
#1

Hej och 1000 TACK för bra artikel !

Jag undrar nu över ämnet separator.

Jag har köpt och blandat själv 40 + 60 % kaolin och vad det nu var. Det blir ganska dyrt eftersom jag penslat på nytt varje gång "för säkerhets skull" Behövs inte vid slumping har jag läst men --------

- när vet man att det är dags för ny pensling?

- har varit med om att pensla på - pudra på med tesil - papper

- hur är det med gips (för mig blev det matt och mjölkigt under

- vad är billigaste alternativet?

Mvh

Alliz

Hubert
12/29/07, 5:39 PM
#2

Separator penslas på ett lager varje gång det är ny bränning och för att inte få problem även på slump.

När använder du gipset, som formar? I så fall ska du blanda dom med kvarts och chamotte för att få dom hållbarare.

Och är det en from du är ute efter så bränn en lerform som skröjbränner, bränner en gång, och sätt sen på den med separator och glaset kan slumpas i den flera gånger.

Billigast är att göra sin form själv och det var förmodligen aluminiumhydroxid du hade tillsammans med kaolin på plattan men som jag har märkt så har bullseye något mer i sin separator och det blir blankare vid fuse. Lycka till!Louise

alliz
12/29/07, 8:18 PM
#3

Tack för svar!

Kan man köpa kaolin och aluminiumhydroxid någonstans där det är kvälls- och helgöppet ?  Järnhandel ….

Jag har använt gips dvs pudrat på plattan för att det inte skall fastna vid fusing men det blev matt och mjölkigt (devit?) men jag vet inte om det var gipset eller för långsam temperatur- sänkning, utjämningstid eller …..  

Däremot blir det fin och jämn yta till skillnad mot att få penseldragen markerade.

Gips är ju billigt men man vill ju att glas skall vara "kristallklart " så det vågar jag inte på igen.

Jag letar också var man kan köpa fönsterglas i mindre volymer dvs det glasmästaren kallar spill De jag hittar på nätet är stora firmor som gör bilglas och skyltfönster m.m.

Mvh /Alliz

Hubert
12/31/07, 2:21 PM
#4

Jag har aldrig hört talas om att använda gips på plattan och tror inte heller att det är bra. Det är mest bara återförsäljare av keramik och glasartiklar som har kaolin och aluminiumhydroxid. Vore jag du skulle jag inte göra smeten själv för den är mest använd vid keramikbränning utan helt klart bara satsa på det rosa pulvret ifrån bullseye och inget annat då dom har anpassat den för att bli bästa resultat på glaset.

Fönsterglas, det som är viktigt är ju att det är "samma" glas när du ska smälta ihop det annars så spricker det! Lycka till,Louise

Upp till toppen
Annons: