Allmänt

Gammal ugn - blir bra glasugn

2006-03-21 19:40 #0 av: EvaRittsel

Visst kan det löna sig att skaffa modern automatik till en gammal ugn. Men det är väldigt viktigt att först kontrollera att automatiken passar ugnen utan alltför dyra ombyggnader. Då kan du använda keramikugnen till glasbränning.

Runt om i landets skolor står gamla keramikugnar oanvända. Och många keramiker önskar bränna glas i sin ugn.

I stället för att köpa en ny specialbyggd fusingugn, kan man byta ut en gammal automatik mot en modern som styr avsvalningen. Och spara tusenlappar.

En gammal keramikugn kan visst fungera bra till att bränna glas i.  Bara instrumentet kan styra avsvalningen.

En gammal keramikugn kan visst fungera bra till att bränna glas i. Bara instrumentet kan styra avsvalningen.

 

 

Det finns några riktigt bra ugnsreparatörer här i landet. Vänd er till en sådan om ni är lite tveksamma - innan köpet av automatik!

Jag hade en hos mig nyligen för att använda en befintlig modern automatik jag köpt tillsammans med min fusingugn till min ena gamla keramikugn.

Tyvärr var automatiken från CERAMA och den går på 220 volt inte 380 volt som Rohdeugnens gamla automatik har.

Det är inget fel på Ceramas ugnar men har man t ex en Rohde, som jag har, måste man ha ett instrument som passar till denna ugnstyp. Annars måste man bygga in en tranformator och då kan det bli dyrt för en liten ugn.

Så det första man måste kolla är om automatiken passar voltmässigt till den ugn man har.

Och då - då är det väldigt ofta lönsamt att byta till ett modernare instrument om man har en dyr ugn - även med hjälp av en ugnsreparatör! För ugnen kanske kostar 30 000 eller mer och instrumentet kanske 6 000-7000. Och reparationen av behörig runt 2000-4000.

Men billiga ringugnar och mindre toppmatade lönar det sig oftast inte att uppgradera. De säljs numera tillsammans med moderna instrument till priser där ugnen faktiskt ingår i köpet.

Men det finns tricks att bränna glas i dessa utgnar också.

Läs artikeln om detta här på sidan.

Lycka till med konverteringen. Och du. Det går visst att ena dagen bränna keramik och andra dagen glas. I samma ugn. De som säger något annat har fel!

 

 

 

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-03-21
Anmäl
2007-06-17 18:02 #1 av: lottapastationen

tack för informationen,har köpt ett smyckepaket av cebex och ska börja med att göra glasringar.Och har en keramikugn ny.Hur många grader bör man ha när man ska göra glas och hur ska man gör så alsterna inte fastnar på plåten? Någon som kan ge mig lite råd vore jag tacksam.Har även köpt lite silverlera och är 800 grader för högt eller?

Ciao Lotta

Anmäl
2008-04-23 00:20 #2 av: HannaBroberg

Jag håller på att bygga om en liten Seemann-ugn till gjutugn. Den är 220V, men fick då veta att med ett relä kan man ha vilket intrument som helst. Nu ska jag bara hitta strykjärnskontakter och ett bra begagnat intrument och en avkännare. Intressant projekt...

Hanna

Anmäl
2008-04-23 00:30 #3 av: EvaRittsel

Det fins en jätteduktig instumentombyggare - Göran Olsson - i Gustavsberg som kan hjälpa dig. Eller Håkan på Seemans!

 

Berätta mer om ditt projekt!

Anmäl
2010-03-28 18:14 #4 av: finamina

Hej Eva och er andra!

Jag har fått en gammal ringugn (tror jag det är) Den består av 4 olika segment som man kan sätta ihop. Den är toppmatad och varje segment har en kontakt, ser fräsch och fin ut invändigt. Instrument och termostat saknas. Tror du att man kan göra om den så den lämpar sig för fusing och glasgjutning? Jag antar att man måste koppla samman elektroniken så alla segmenten styrs samtidigt, termostat och program måste även de installeras. Är det värt att kosta på?

 

mvh Finamina

Anmäl
2011-11-19 05:17 #5 av: carina123

Jag har en toppmatad lergodsugn med tillhörande reglage. Köpt den på kålmårdens keramik. !983 kanske. Her kvittot kvar. Det är em

n Toppmatad 50 liters från ca 540 grader upp till 1250 tror jaq. Trefas. Har aldrig använt den. Men en person som hade den hos sig ett år försökte koppla in den på 2fas, och avklippta kablar. Annars helt oanvänd. Jag gav14000 kr då. Nu kan jag diskutera. En olycka, med ryggskada hindrade mina planer som keramiker men också bränna glaset. Är det någon som är intresserad så kan vi diskutera.

Anmäl
2011-11-19 05:25 #6 av: carina123

Ursäkta. Fel årtal på ugnen, 1992-93 ska det ju vara. Sorry att jag blandar årtal. Som sagt, den har stått nu i så många år, och jag klarar inte av hantverket längre med min skada. Öppet köp för att se hur denfungerar, om ni inte är nöjda går köpet tillbaka.

Anmäl
2011-11-19 05:27 #7 av: carina123

Det är hel sanning. Min ugn är från 540 grader upp till stengods, med reglage system digitalt . Så det är sant.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.