Annons:
Etikett01-glasfusing
Läst 3081 ggr
gunvi.soderstrom@gmail.com

Glasfusing temperatur

Ska prova att göra glasfusing i min keramikugn.  Har hört att glas ska svalna saktare än keramik. Vet någon om temperatur tror det ska vara ca 815gr.              Men avsvalningen vet någon nå´t om den??

Annons:
ilil
4/17/16, 12:05 PM
#1

Glasfusing kräver kunskap om glasets COE-tal, m a o information om vid vilka temperaturer glaset avger spänningar i samband med avkylningen. Olika glas har egna avkylningskurvor men om Du använder t ex Bullseye, eller System96, kan Du finna temperaturkurvorna på tillverkarnas hemsida. Observera, olika fabrikers glas kan inte blandas om deras COE-tal inte är samma. Detta beror på, att glaset i samband med avkylningen emellanåt "krymper ihop" eller "vidgar" sig och glas med olika COE-tal gör det i olika takt.

Caruba
4/17/16, 1:16 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Hej Gunvi! 

Det är som ovanstående skriver att olika glastyper går inte att blanda och att du behöver hitta bränningskurvan för den sorts glas du ska bränna. Sen beror kurvan på hur många mm du har på höjden i förhållande till längden. Sök på nätet efter bränningskurvor och sätt dig med kalkylatorn och räkna. Ganska komplext men kul att experimentera och lära sig. Meeeeeen, du kan faktiskt bränna väldigt små saker som smycken upp till topptemperaturen ca 820 grader och sen bara stänga av ugnen (planglas kräver högre temperatur!), det brukar gå bra eftersom så små saker inte är lika känsliga, men det finns alltid en risk med spänningar i glaset som kan göra att det går sönder långt senare om man inte jobbar efter kurvorna. Var finns du i Sverige? Den 28 april har jag smyckekurs i Alingsås, du är välkommen att anmäla dig om du vill ha fler tips. 

Ha det gott!

Carina

Upp till toppen
Annons: